TESL Interview

So , this is for you guys who are interested in applying for foundation of tesl .

So firstly , there are two sessions of interview . One is in the morning while another one is in the afternoon . My interview started at 2 so i have plenty time to prepare but my heart went crazy cause its my first time and this is for my future .

We are required to wear appropriate attire for the interview meaning shirt with tie for boys and baju kurung or formal wear for the girls . And so , we were waiting to be called for our first test which are the writing test

This writing test have two sections which are the objective questions and the essay question . You have one hour to answer this test . My hands were really shaking as it has been a long time since i hold a pen . I remember the question for my essay test which is what are the criteria for your dream university . Seriously , my head just went blank at that time cause i haven’t been writing an essay in ages . We were also being seated by using our panel number . There , i could see so many people who were as nervous as me .

After we had finished with our test , we were required to follow the person in charge to the room where we will be interviewed . I was the seventh in line . At first , everyone was quiet but after five minutes , it seems that we all have known each other for a really long time . Like a clique . We were talking and laughing while nervously waiting for our turn . And soon the bell rang which means my time is here . Only God knows how nervous i am at that time but i just went in with my head held high and high confidence level .

When i entered the room , there were two panels . One is a malay lecturer and another is a chinese lecturer . Both are women . So , i gave them my portfolios and my resume for them to look on as they ask me questions . As you guys know , the first question would be , ” tell me something about yourself . ” so i literally talk non-stop about myself which is good because then , it will give them no question to fail you guys . Haha . You don’t have to use bombastic words , just be yourself and be true . I spesifically BANNED you from LYING . cause this will only make it harder . As for asi concern , there are no general knowledge questions asked but just read about them cause you’ll never know what they might asked you .

After that , they give us a random question just to see if you guys are spontaneous or not . My question was , ” do you think a female teacher make a better educator than male teacher ?” So i just answered what pop out of my head at that time . And then , at the end of the interview , we are required to ask questions to the panels , make sure you use this opportunity wisely . Then a bell was rung which means the end of my session and for other people to be interviewed .

My tips for you is that make friends with the people who are in your group . You never know if they would be in the same university as you so use this opportunity to widen your circle of friend . I know i did . So , goodluck to you and may you achieved you dreams . Hope to meet you soon .

By Aliah Yamin, TESL Student

Interview IPG 2015 (Temuduga Perguruan 2015)

Untuk sesiapa yang berminat atau memang bercita cita untuk menjadi seorang pendidik, bismillah….

PISMP bermaksud Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan . Program ni tempohnya 5 tahun iaitu 4 tahun belajar dan  1 tahun persediaan sebelum ditempatkan ke sekolah.  Kementerian Pendidikan akan buka permohonan dipertengahan Februari dan tutup seminggu selepas keputusan spm diumumkan.

Tips –  pilih course bersesuaian dengan keputusan spm.

Dua minggu lepas tu, dah boleh buat semakan untuk stage pertama – Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG). Ada 2 jenis. Satu ujian objektif (130+ soalan dalam masa 40 minit), satu ujian kecergasaan. Ujian kecergasaan terbahagi kepada lima. Ya 5, antaranya lari, lompat, ukur bmi, sit up dan tunduk tepuk dinding . Pakaian? Sport attire.

Tips – Jangan lupa jawab semua soalan , kalau tak sempat  jangan tinggal kosong sebab mostly calon akan anggap kalau tak jawab lagi selamat dari jawab and salah. Ure totally wrong my dear……. 

Lepas UKCG habis, kementerian akan panggil calon guru untuk  temuduga dan syukur aku salah seorang daripadanya. Before interview, typical orang akan buat – sediakan pakaian sesuai , borang2 yang penting dan baca pengalaman2 org yang lepas. Sebab nak jadi cikgu kenalah tahu serba sedikit tentang hal hal semasa, dasar pendidikan semua. Nanti sebelum mula sesi interview , sorang pensyarah akan panggil masuk dewan and briefing apa yang patut such as, penyusunan sijil , tempat dan sesi berapa.

‘ Seramai 70 ribu orang yang memohon,12 ribu dipanggil akan dipanggil temuduga dan hanya 3200 calon guru akan berjaya ditempatkan di 27 ipg seluruh Malaysia ’

Aku sesi ketiga, bilik D.

Tips – bawak air dan berkenalan dgn yang lain untuk kurangkan rasa gemuruh

Aku ringkaskan, masuk dalam bilik dia akan susun kita ikut susunan, aku kerusi yang ke 6 tak silap ( 7 perempuan dan seorang lekaki) Dia suruh perkenalkan diri untuk sesi sempoi before masuk sesi serious aduh.  Penemuduga akan tayang video dan akan Tanya soalan berkaitan video. Lain orang lain soalan. Antara soalan yang aku ingat tak ingat ;
–          Apa pendapat kamu tentang video tersebut?
–          Dalam video tadi ada lagu Ini tidak adil kan? Kenapa dia rasa tak adil?
–          Apa tindakan kamu sebagai kaunselor kalau ayah dia tak jaga dia tapi mak dia jaga dia?
Lepas bincang pasal video, kami dikehendaki berbincang dengan sesama ahli kumpulan tentang kesan pengaibaian ibubapa kepada kanakkanak. Jangan lupa bagi peluang dekat orang lain cakap. Then dia Tanya pasal isu semasa dan isu pendidikan zaman sekarang. Habis isu yang aku sendiri blank nak cakap apa, dia akan test bahasa kedua iaitu bahasa inggeris. Soalan dia “ why is the good qualities in you to be a teacher’’. Penemuduga aku seorang melayu seorang india. Both of them sangat best since depa tak banyak songeh or garang or Tanya soalan susah susah.

Tips- biar tak cakap panjang janji isi awak mudah difahami dan padat

Terima kasih kepada yang mendoakan, pemberi dorongan dan cakap ‘ good luck’. Jujur aku cakap, ucapan sebegitu memang diperlukan semasa aku tengah nervous dan eksaited keke. Alhamdullilah my interview went very well walaupun ada sedikit penyesalan sebab tak yakin dengan diri sendiri.

Antara rakan rakan seperjuangan yg lepas both stages =

Ezzety Zaki  – Sains

Hafizzuddin Yahya – Bahasa Melayu

Aida Husna- Pendidikan Jasmani

Husna Shaarin- Matematik

Suhaiba Mahadzir – Kaunseling

Farhana Fadzil –

Azim Azlan – Sejarah

Please leave your comments below if you have any questions to ask! Will be glad to help 🙂

By Natasya Afiqah ex Kuparian

Universiti Teknologi Petronas Educamp 2015 (UTP EduCamp 2015)

Utp educamp

2:30 pm

– register at canselor hall

🔸time beratur nak daftar faci akan bagi group

– basically dia akan randomly bagi group tag so chances for you to be in the same group with ur friend sama mcm chances anis nk jumpa nini dekat utp tu 😉

🔸 lepas daftar straight naik canselor hall and duduk ikut group and dengar taklimat pasal utp dan educamp- roughly around 30 mins

3:00 pm

🔸the faci will bring you to the respective computer lab.

🔸first buat CPSQ test ( cambridge personal style questionnaire)

– test yg dia tanya ‘i like to challenge myself by setting difficult goals to achieve’ kind of questions lps tu jawab strongly agree/agree/disagree.

🔸second is TSA test (thinking skill assessment)

– 40 objective questions, boleh guna scientific calculator, two type of questions (1)thinking skill (2)problem solving. (aku tak suka soalan ni sbb susah so haziq zuraini bagi jawapan terus kahkahkah)

🔸third VCA test (verbal communication assessment)

– a very quick and simple interview. Either faci yg interview hg ataupun lecturer.

Soalan yg dia tanya mcm what do you know about gst? /

how to promote green technology to the citizen? /

facebook or twitter and why? /

mcm mana nk kurangkan traffic jam?.

– interview ni dia buat dalam comp lab tu jugak dekat meja lecturer depan tu. siapa dh siap the previous two test and dah ready nk interview just straight away pergi dpn. Interview dia tak lebih 5 min sbb dia just nak dengar hang boleh speaking ke dak dan tak gagap.

LEPAS TU BALIIIKKKK 👸🏼 😘

By Anis Aqilah Roslan ex Kuparian